Wat ruikt het lekker. Wat eten we? Kabeljauw met héél veel groenten. Gezond smullen dus.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
4 kabeljauwfilets
2 zoete aardappelen (bataat)
4 eetlepels olijfolie
1 aubergine
1 courgette
2 flinke puntpaprika’s
2 uien
3 knoflooktenen
2 eetl. Provençaalse kruiden
mespuntje chilivlokken
peper en zout
200 ml. crème fraîche
sap van een halve citroen
1 kruidenbouillonblokje
100 ml. kokend water
1 eetl. peterselie
peper en zout
75 gram geraspte Parmezaan
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C
Schil de zoete aardappelen en schaaf ze in dunne plakken. Meng hier 2 eetlepels
olijfolie door en verdeel 2/3 van de aardappelen over de bodem van een flinke
ovenschaal. Plaats de schaal 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Was ondertussen de groenten en snijdt de courgette en de aubergine in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes. Verwijder de zaadjes uit de puntpaprika’s en snijdt ze in niet te kleine stukken. Schil de ui en snijdt deze in grove halve ringen. Kneus de knoflooktenen en gooi alles bij elkaar in een grote kom. Voeg de Provençaalse kruiden, de chilivlokken, de rest van de olijfolie en naar smaak peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en verdeel de groenten over de voorgegaarde aardappelen. Plaats vervolgens nog 15 minuten terug in de oven.
Los het bouillonblokje op in 100 ml. kokend water. Klop de crème fraîche, het sap van een halve citroen, de peterselie, de bouillon, en de helft van de geraspte kaas in een klein kommetje door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Neem de ovenschaal uit de oven en schep de groenten voorzichtig om zonder de aardappelbodem om te woelen. Leg de kabeljauwfilets naast elkaar op de groenten en verdeel het restant van de zoete aardappel erover. Giet het crème fraîche mengsel over de schotel en strooi als laatste het restje Parmezaanse kaas over het geheel. Plaats de schotel nog 30 minuten terug in de oven tot alles gaar is.
Serveer er een salade van gemengde sla, minitomaatjes en olijven bij.