Fysiek, emotioneel en mentaal in evenwicht

Blog Post

Zoete aardappel met gemengde groenten en kabeljauw uit de oven

Barbara Boendermaker-Merkelbag • 31 oktober 2018

Wat ruikt het lekker. Wat eten we? Kabeljauw met héél veel groenten. Gezond smullen dus.
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
4 kabeljauwfilets
2 zoete aardappelen (bataat)
4 eetlepels olijfolie
1 aubergine
1 courgette
2 flinke puntpaprika’s
2 uien
3 knoflooktenen
2 eetl. Provençaalse kruiden
mespuntje chilivlokken
peper en zout

200 ml. crème fraîche
sap van een halve citroen
1 kruidenbouillonblokje
100 ml. kokend water
1 eetl. peterselie
peper en zout
75 gram geraspte Parmezaan

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C

Schil de zoete aardappelen en schaaf ze in dunne plakken. Meng hier 2 eetlepels olijfolie door en verdeel 2/3 van de aardappelen over de bodem van een flinke ovenschaal. Plaats de schaal 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Was ondertussen de groenten en snijdt de courgette en de aubergine in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes. Verwijder de zaadjes uit de puntpaprika’s en snijdt ze in niet te kleine stukken. Schil de ui en snijdt deze in grove halve ringen. Kneus de knoflooktenen en gooi alles bij elkaar in een grote kom. Voeg de Provençaalse kruiden, de chilivlokken, de rest van de olijfolie en naar smaak peper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en verdeel de groenten over de voorgegaarde aardappelen. Plaats vervolgens nog 15 minuten terug in de oven.

Los het bouillonblokje op in 100 ml. kokend water. Klop de crème fraîche, het sap van een halve citroen, de peterselie, de bouillon, en de helft van de geraspte kaas in een klein kommetje door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Neem de ovenschaal uit de oven en schep de groenten voorzichtig om zonder de aardappelbodem om te woelen. Leg de kabeljauwfilets naast elkaar op de groenten en verdeel het restant van de zoete aardappel erover. Giet het crème fraîche mengsel over de schotel en strooi als laatste het restje Parmezaanse kaas over het geheel. Plaats de schotel nog 30 minuten terug in de oven tot alles gaar is.

Serveer er een salade van gemengde sla, minitomaatjes en olijven bij.

door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 augustus 2019
Moet jij ook zoveel? Van wie moet dat eigenlijk en moet het echt en waarom? Of wil je gewoon van alles en voelt dat soms als moeten?
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 juli 2019
Een heerlijke salade in Oosterse sfeer. Snel en simpel. Met stokjes eten mag, maar hoeft natuurlijk niet. Geniet ervan.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 5 juli 2019
We hebben allemaal een comfortzone. In die zone vind je alles waar je van houdt, waar je je vertrouwd mee voelt, wat je kent, wat je al kunt en wat je al weet. Je zou wel gek zijn als je daar weg gaat. Of toch niet...
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 26 april 2019
Lekkere trek? Gewoon zin in iets anders dan de oude vertrouwde boterham? Of behoefte aan een verrassend extraatje bij de salade. Dan is dit echt een aanrader. Zo gepiept en oh zo lekker...
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 april 2019
Boven jezelf uitstijgen. Is dat nu echt nodig? Of slaan we juist daar de plank volledig mis...
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 maart 2019
Wat doet een integraal leefstijl- en vitaliteitscoach eigenlijk? Dat wil je nu wel eens weten. In deze blog mijn antwoord.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Mjammie! Een plak bananenbrood maakt jouw dag weer goed! Lekker bij de koffie en een goed gesprek, of bij de pompoensoep!
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Soms heb je comfort-food nodig. Deze pompoensoep maakt je warm van binnen. Romig, lekker én gezond!
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
De maatschappij verlangt steeds meer van ons. Soms ten koste van onze gezondheid. We moeten de verantwoordelijkheid over ons eigen geluk in eigen hand nemen.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Na een zoektocht heb ik mezelf weer gevonden. En als Integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach kan ik ook jou daarbij helpen.
Share by: