Fysiek, emotioneel en mentaal in evenwicht

Blog Post

Uit je comfortzone?

Barbara Boendermaker-Merkelbag • 5 juli 2019

We hebben allemaal een comfortzone. Wat is dat eigenlijk? Om een beter begrip van de comfortzone te krijgen, gaan we even terug naar de tijd dat dit concept jou nog helemaal niet bezighield. Jouw eerste comfortzone bevind zich in de veilige buik van je moeder. Je dobbert wat, maakt je geen zorgen en als vanzelf word je van één simpele cel een klein mensje. Je groeit en groeit en dan is het zover. Je wordt te groot, je bent klaar voor de volgende stap. Tijd om jouw veilige bubbel te verlaten. Hup naar buiten, de wijde wereld in.

In de periode die volgt gaat het prima, je wordt verzorgd, vertroeteld en geprikkeld. Je groeit als kool en je leert. Je weet vaak niet waarom, je doet het gewoon. Zo is dat geregeld. Je leert kruipen, lopen, brabbelen wordt babbelen en met alle nieuwe vaardigheden wordt jouw wereld groter en groter. De eerste jaren van je leven ben je je nog niet zo bewust van jezelf. Dat is prachtig, want daardoor kun je onbevangen en zonder grenzen groeien. Je benut jouw talenten volop. Je stapt op de fiets, gaat naar school, maakt nieuwe vriendjes en gaat op ontdekkingsreis. Met vallen en opstaan raas jij door het leven. Je wordt vanzelf groot of toch niet?

Naarmate je ouder wordt doe je meer levenservaring op. Je wordt je bewust van jezelf en jouw omgeving. Je ervaart teleurstellingen, je faalt, je boekt succes, er zijn verwachtingen, je krijgt verantwoordelijkheden. Waar jij als jong kind onbekommerd jouw veilige bubbel liet groeien ga je daar nu vragen bij stellen. En niet alleen jij. Ook je omgeving doet soms een duit in het zakje. Het wordt steeds lastiger om jouw comfortzone te verlaten. Je wilt niet falen, je kunt het niet alleen, je wilt niemand teleurstellen, je hebt bepaalde overtuigingen, belemmerende gedachten. Herkenbaar?

In jouw comfortzone vind je alles waar je van houdt, waar je je vertrouwd mee voelt, wat je kent, wat je al kunt en wat je al weet. Je zou wel gek zijn als je daar weg gaat. Het is jouw veilige haven. Daarbuiten is het onbekende, de spanning, de uitdaging. Daar kun je jezelf ontwikkelen, dromen waarmaken, op ontdekkingsreis gaan waarheen je maar wilt. Alleen daar kun je jouw comfortzone vergroten. Want juist buiten je comfortzone liggen nieuwe kansen, nieuwe vaardigheden, nieuwe vrienden en is er volop ruimte om te vallen en weer op te staan.

Zoals ik al zei is je comfortzone jouw veilige haven. Niets mis mee. Geen paniek. Misschien is jouw haven wel de mooiste plek op aarde, misschien vind jij daar alles waar je ooit van gedroomd hebt. Gewoon lekker blijven dobberen, geniet ervan. Met volle teugen. Ik kan me echter ook voorstellen dat jouw comfortzone niet meer helemaal bij je past, dat jouw veilige haven niet meer is wat hij geweest is. Misschien is het tijd voor klein onderhoud of wordt het tijd om de trossen los te gooien en de wereldzeeën te gaan bevaren.

Spannend. Misschien wordt je al een beetje ongemakkelijk bij het idee alleen al. Jouw veilige haven is namelijk dé plek waar jij het liefste bent. Veilig, vertrouwd, bekend terrein. Ik noem maar wat. Een gevolg hiervan kan zijn dat je gewoon lekker blijft zitten waar je zit. Jou kan niets gebeuren. Precies! Jou kan niets gebeuren. Eén ding is zeker. Wat je ook doet, niets of iets, alles heeft een prijs. Veel mensen zijn zo comfortabel, dat ze zich miserabel voelen. Veel mensen doen er alles aan om ongemak te vermijden. Zij zijn zo comfortabel dat ze niet in beweging te krijgen zijn, ook niet als ze daarmee hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Maar stel je nu eens voor wat er allemaal kan gebeuren als je je dromen en wensen echt serieus neemt? Klein of groot, dat maakt niet uit. Als je gewoon die 5 kilometer gaat hardlopen, als je toch voor die nieuwe baan gaat, als je gewoon zegt dat je geen zin hebt om naar de film te gaan, als je gewoon voor jezelf kiest?

door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 augustus 2019
Moet jij ook zoveel? Van wie moet dat eigenlijk en moet het echt en waarom? Of wil je gewoon van alles en voelt dat soms als moeten?
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 juli 2019
Een heerlijke salade in Oosterse sfeer. Snel en simpel. Met stokjes eten mag, maar hoeft natuurlijk niet. Geniet ervan.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 26 april 2019
Lekkere trek? Gewoon zin in iets anders dan de oude vertrouwde boterham? Of behoefte aan een verrassend extraatje bij de salade. Dan is dit echt een aanrader. Zo gepiept en oh zo lekker...
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 april 2019
Boven jezelf uitstijgen. Is dat nu echt nodig? Of slaan we juist daar de plank volledig mis...
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 12 maart 2019
Wat doet een integraal leefstijl- en vitaliteitscoach eigenlijk? Dat wil je nu wel eens weten. In deze blog mijn antwoord.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 31 oktober 2018
Wat ruikt het lekker. Wat eten we? Kabeljauw met héél veel groenten. Gezond smullen dus.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Mjammie! Een plak bananenbrood maakt jouw dag weer goed! Lekker bij de koffie en een goed gesprek, of bij de pompoensoep!
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Soms heb je comfort-food nodig. Deze pompoensoep maakt je warm van binnen. Romig, lekker én gezond!
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
De maatschappij verlangt steeds meer van ons. Soms ten koste van onze gezondheid. We moeten de verantwoordelijkheid over ons eigen geluk in eigen hand nemen.
door Barbara Boendermaker-Merkelbag 1 september 2018
Na een zoektocht heb ik mezelf weer gevonden. En als Integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach kan ik ook jou daarbij helpen.
Share by: