Leefstijl- en vitaliteit: onderwerpen waar de laatste tijd
steeds meer aandacht voor is. Want laten we eerlijk zijn: is een goede
gezondheid niet ons meest waardevolle bezit? Het allerhoogste goed? Misschien
in woorden, maar in daden? Ik betwijfel het ten zeerste. Natuurlijk wil
iedereen gezond en vitaal door het leven dansen, maar de realiteit laat vaak
anders zien.
Als brave kinderen roepen we om het hardst dat we ontzettend fris en fruitig door het leven gaan. We sporten zeker drie keer in de week en eten ook ó zo verantwoord. Quinoa, goji-bessen, ongebrande noten en héél veel groenten en fruit. “Vette hap? Echt niet.” En mindful, we zijn ook heel erg mindful met zijn allen. “Neem je tante in de maling” denk ik dan. Nou oké, misschien gaat het weleens mis, een enkel keertje maar hoor. Dat is trouwens wel de schuld van de overheid en die prijzen hè. Niet te betalen dat groenvoer!
Vanuit het bedrijfsleven ook alleen maar goede dingen trouwens, minder zout, minder vet, biologisch, linksdraaiend, rechtsdraaiend, sap-kuur, detox, light, beter leven, ga zo maar door. Het is werkelijk fantástisch! De omzetcijfers liegen er niet om. Natuurlijk doet onze overheid ook een duit in het zakje. Onderzoekscommissies, ellenlange rapportages, wijzende vingers, zware debatten en uiteindelijk hele mooie plannen. Zelfregulering van de markt is daar ook onderdeel van. Het bedrijfsleven en de farmaceutische industrie hebben echt het beste met ons voor. Zij zullen er alles aan doen onze voeding gezond, en onze medicijnen betaalbaar te houden en te maken.
Ik heb zo mijn twijfels. Ik zie verdienmodellen, economische belangen en een soms haast onverschillige houding jegens de “gewone burger”. U en ik. Aan de andere kant… u en ik zijn het bedrijfsleven, de farmaceutische industrie en politiek Den Haag. Daar werken ten slotte ook “gewone burgers”. Of toch niet? Laten we voor het gemak even aannemen dat dat zo is. Dan is de oplossing simpel. We hebben de kennis en de mooie woorden. Het ontbreekt ons alleen nog aan de spreekwoordelijke ballen. Goed, terug naar de basis.
De geschiedenis van de geneeskunde is al bijna net zo oud als de mensheid. Geloof, bovennatuurlijke krachten, kwade geesten, verschillende culturen, wetenschappelijke inzichten en nieuwe ontdekkingen stonden aan de wieg van ons huidige medisch denken. Met de ontwikkeling van de moderne geneeskunde zoals wij die nu kennen, is ook onze leefomgeving totaal veranderd. We bewegen steeds minder, voeding wordt steeds vaker vulling, onze (online) wereld wordt steeds groter en veeleisender en onze focus ligt op meer, meer, meer… Helaas verandert de wereld een stuk sneller dan de evolutie aankan. En dat is een probleem. Burn-out, depressie, chronische vermoeidheid en allerlei leefstijl-gerelateerde ziekten zoals diabetes-2 en hart- en vaatziekten zijn aan de orde van de dag. “Het nieuwe normaal.”
Waar wij nu hoofdzakelijk met complexe, soms zelfs chronische, aandoeningen te maken hebben ging het vroeger voornamelijk over acute infecties en bacteriële aandoeningen die snel en vaak heel gericht behandeld dienden te worden. Kort gezegd: opsporen, het mes of een pil erin en weer door! Soms is dat ook nu nog steeds de beste methode om een patiënt weer op de been te krijgen. Prachtig dat dat kan. Het is echter wel zo dat de complexiteit van de vele welvaartsziekten zoals wij die nu kennen van invloed is op het hele systeem en de hele mens, en niet op maar een klein stukje daarvan. Alles hangt samen.
In het licht van de invloed die welvaartsziekten hebben op ons én onze samenleving is het misschien wijs om de voorgenoemde samenhang als uitgangspunt te nemen en onze blik te verruimen. Onze gezondheidszorg wordt immers steeds duurder. Er komt misschien zelfs een tijd dat het onbetaalbaar wordt. We worden wel ouder, maar niet gezonder. In tegendeel! Daarom wordt het tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Laten we eens gek doen! Met de kennis van nu, kunnen we grote sprongen maken. “Niet lullen, maar poetsen!” Gelukkig wordt de groep poetsers steeds groter. Tegen u wil ik zeggen; “Poets gezellig mee!”
“Maar wat kan ik er aan doen?” hoor ik u denken. Veel! Investeer in goede voeding, ren eens een rondje of maak een mooie wandeling. Lees een boek, ga naar een concert en doe waar u blij van wordt. Wees lief voor uzelf en uw medemens. Investeer in vitale werknemers, niet uit winstbejag, maar uit liefde voor de mensen die jou helpen jouw bedrijf tot een succes te maken. Cijfers worden immers door mensen gemaakt! Voer écht krachtig beleid tegen het huidig verdienmodel achter onze ziektes, zowel binnen het bedrijfsleven als binnen de farmaceutische industrie. Wees bereid om kennis te delen en samen te werken. Geef u patiënt niet alleen een pil tegen de symptomen maar ook handvatten en begeleiding om het tij te keren. Meer is niet altijd beter. Soms blijkt een stap terug een hele grote stap voorwaarts.